Haber

Yeşilay, Depremden Etkilenen Anne-Baba ve Çocuklara Kriz Rehberi Sundu

Depremin yaralarını sarmak için uluslararası kuruluşlarla iş birliği yapan Yeşilay; Birleşmiş Milletler (BM) ve Manchester Üniversitesi tarafından hazırlanan “Kriz Durumlarında Çocuklarımıza Yardım Rehberi”nin editörlüğünü yaptı ve Türkçe’ye çevirerek yayımladı.

Yeşilay, ülkemizde yaşanan büyük felaketin yaralarını sarmak için çalışmalarını sürdürüyor. Birleşmiş Milletler ve Manchester Üniversitesi tarafından hazırlanmıştır. “Kriz Durumlarında Çocuklarımıza Yardım Rehberi” Yeşilay işbirliği kapsamında uzmanlarla birlikte incelenip, düzenlenip Türkçe’ye çevrilerek beyin sarsıntısından etkilenenlerin beğenisine sunuldu. Bu kapsamda depremin çocuklar üzerindeki etkilerinin ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır.

Yeşilay’ın web sitesi Kriz Durumlarında Çocuklarımıza Yardım Etmek İçin Bir Kılavuz” etkilenen ebeveynleri duygularıyla yüzleştirmekle başlar. Anne babaları önce kendilerine yardım etmeye davet eden rehber, sunduğu seçeneklerle süreci aşmaları için onları motive ediyor. Bunu yaparken de çocukları ile empati kurmalarını sağlar.

Çocukların dayanıklılığı nasıl artırılır?

“Kriz Durumlarında Çocuklarımıza Yardım Rehberi”  Güvenliğin her şeyden önce öncelikli olduğunu hatırlatarak, çocukların kendilerini rahat hissedecekleri alanların oluşturulması gerektiğini belirtiyor. Yeşilay işbirliği Bu zor dönemde çocuklarla kaliteli zaman geçirmek, etraflarına vefa duvarının örülmesini hızlandırır. Bu noktada aileler, “Çocuklarınıza dokunmaktan, sarılmaktan, hatta onları ne kadar sevdiğinizi söylemekten uzak durmayın!” uyarı verilir. Çocukların kıymetini bilme fırsatı yaratmanın, onların dayanıklılıklarını artıran en değerli adım olduğu vurgulanır.

Ebeveynler için başucu rehberi

“Kriz Durumlarında Çocuklarımıza Yardım Rehberi” anlaşılır bir dille okuyucuya sunuldu.   Çocuklarla geçirilen kaliteli zamanın onları stresten uzaklaştıracağına dikkat çekerek ebeveynler için yol gösterici niteliktedir. Çocukların düzgün davranmasına yardımcı olmak için ebeveynlerin neler yapabileceğini sunar. Çocuklardaki çatışma ve saldırganlık duygularının, felaketlerin olağan yansıması olabileceğini hatırlatarak, bu tür aksiliklerle başa çıkmanın yollarını sıralıyor. Ayrıca korku, kaygı gibi duyguların sonucu olarak ortaya çıkan uyku bozuklukları ile başa çıkmanın formüllerini verirken rahatlama teknikleri de sunuyor. Aynı zamanda hayatın rutinlerini sürdürmenin imkansızlıklarını aşmak açısından ebeveynler için bir başucu kitapçığı görevi görmektedir.

Gençler için farklı bir bölüm

Depremin çocuklar üzerindeki psikolojik etkilerini hafifletmek ve ortadan kaldırmak için stratejiler ve ipuçları sunan “Kriz Durumlarında Çocuklarımıza Yardım Rehberi”nde ergenlik çağındaki çocukların bakımı ile ilgili farklı bir bölüm de yer alıyor.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

kemah-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu